Den bryter ner, skadar, skingrar människor, tynger, sliter och gör alla inblandade ännu mer deprimerade, bitterheten. Ältandet, hämndkänslorna och den totala blindheten för sin omgivning som bitterhet ger tär på personen och de som finns runt omkring. Ett litet tag finns någon som hjälper till att gjuta olja på vågorna och som hejar på denna bittra individ. Till slut tröttnar även denna person på att höra ältandet, börjar förstå osanningen i allt och avlägsnar sig ut genom bakvägen. Dessutom – och detta är det hemska – bitterheten gör att alla andra runt omkring och de personer som är målet för bitterheten har gått vidare i livet för längesedan. Oftast tror också personen att de är en medelpunkt men står ensam och övergiven kvar utan att fått ut någonting av det. Alla andra struntar ju i personen då man ju har ett liv att leva. Något annat resultat finns inte. Många människor har varit bittra hela livet och många människor dör bittra. Ingen kan vinna bitterhetsfejden eller hämnden, ingen!

- Annons -

Bitterheten kan ha flera orsaker. Mannen har varit otrogen, du har styrt upp ett oerhört viktigt och stort projekt på jobbet men någon annan tar åt sig äran för det. Någon annan tar straffen du ville slå i slutminuten i fotbollsmatchen och gör det avgörande målet fast det var din förtjänst att det blev straff. Bitterheten kan vara mot en person som man hatat i många år och som kanske sårat dig. Bitterheten får dig att inte tänka klart, säga dumma saker, fara med osanning utan riktig grund, bara för att du måste. Att släppa fram någon annan som kan hjälpa till att få utlopp för din bitterhet kanske just på grund av att saker du tror ligger till på ett sätt är ändå värre – då står man ju inte för det själv och har redan gått för långt. Jag har sett mycket av detta under åren i många branscher. Förstår att det ibland finns en bitterhet mot något eller någon – kanske en arbetsgivare som beslutat att du skall byta kontorsrum eller rent av sagt upp dig eller rejält sårat dig under många år. Men oavsett, man måste skilja på att vara rent ut sagt förbannad och att vara en bitter människa som hatar. Jag kan aldrig förstå detta. Finns ju ingen vinnare.

Sluta att vara bitter från och med precis nu

Det finns självklart en lösning på en sådan här situation. Sluta att vara bitter. Sluta att vara bitter från och med precis nu. Det är bara att sluta. Finns ingen medicin eller terapi att ta hjälp av. Man har själv skapat det. Bestäm dig för att sluta älta saker, bestäm dig för att upphöra med hämndtankar, sluta med det nu.

Vad du skall göra istället – satsa på dig själv naturligtvis. Du är ju du och jag är övertygad om att du har en mängd kvalitéer. Du har ett liv och då kan man inte ägna tid åt att vara arg eller bitter på andra. Se över ditt eget liv, vad du vill göra, vad du vill satsa på och ta ut din egen riktning till ett riktigt bra liv istället. Skrota de människor runt omkring dig som hjälper till att fylla på bränsle till din bitterhet, som står bredvid och hejar på och håller med när du ältar – fast de inte bryr sig. Skrota människor som är ja-sägare runt omkring dig bara för att de inte orkar säga till dig som det är eller rent av är för fega. De lämnar dig snart ändå när du inte är intressant längre – och går vidare med sina liv och med andra människor. Se till att öppna en ny dörr och var den som först går ut.

Birgitta – vi kan kalla henne så – var oerhört bitter på sin ex-man som efter fjorton år tillsammans hittade en annan kvinna. Detta inledde ett fyraårigt förhållande med ”bitterheten”. Hon ältade situationer, hur han burit sig åt och vad han gjort. Det var han och han och han…fanns ingen ände på ältandet och bitterheten. Fanns inte en glimt av rannsakan på hur hon kanske själv var. Birgitta hade dock en riktig kompisväninna som skulle bli hennes räddning. -Nu får du bannemej ta och ge dig. Sluta nu! Väninnan berättade för mig att Birgitta blev både paff,arg och stum denna dagen, först. -Hur länge skall du gå så här och se ut som ett grått trevåningshus i en förort? Till slut sitter du här hemma och har ingen att umgås med. Redan då förstod Birgitta att hon egentligen bara hade sin väninna att umgås med. Vart hade alla andra tagit vägen – jo, dom fanns där men hon såg dom inte – förblindad av bitterhet som tog upp all hennes tid, dag som natt.

Det var ingen revolution i denna resa bara en lugnt konstaterade

Tänka sig, dagen efter samtalet med väninnan var Birgitta och tittade på en handbollsmatch mellan Redbergslid och Guif. Ensam och bara för att det var skönt att komma ut bland folk igen och att tänka. Hon åt till och med korv med bröd i pausen och tog en kopp kaffe. Hon kände sig fri. Jo, det var så hennes väg tillbaks till livet började. Det var ingen revolution i denna resa bara en lugnt konstaterade och en fin vandring till att må bra och bara tänka på sig själv. Att hitta Den Innersta Viken. Hon gav blanka f-n i vad andra människor gjorde och framför allt försvann hennes ex-man in i dimman och redan efter några månader var han borta ur hennes tankar och liv. Hennes reaktion hände över en natt. Hon slängde alla sina tidigare principer och gick ut och mötte en helt ny morgondag. Detta på grund av en kompis, en väninna som inte göt olja på vågorna utan hade kurage och mod att säga till och det på skarpen. Birgitta fick egentligen välja mellan hennes stöd eller slut på vänskapen. Väninnan ångrade självklart att hon väntat alltför länge med att säga till. Birgitta började tycka det blev roligt på sin arbetsplats igen, började se positivt på andra människor även om hon inte behövde umgås med dem privat. Hon kom också på att vänlighet föder vänlighet och det allra viktigaste som hon nu vet är – ett leende mot även okända kan göra deras dag och sin egen. Att göra någonting bra oavsett hur litet det är gör dig starkare och gladare. Ni som inte vågar säga till en kompis eller en arbetskamrat, ni som hellre lever med en lögn för att ni inte vågar stå upp för en vän – jag lovar, agera så skall du se vad som händer med dig. Då hittar även du snart Den Innersta Viken och kan få ro i själen och må mycket bättre. Alla behöver inte tycka om dig – viktigast är ju att just du mår bra men gäller att kunna hantera sanningen om man ber någon vara ärlig. Den Innersta Viken är hur du mår inifrån. Det är du själv som tänder ljuset så att mörkret försvinner.

Ett ordspråket säger: Det är bättre att ta avstånd från människor än att förlora dig själv för att passa in. Livet är för kort.

- Annons -