En omkörning som förändrade hela mitt liv

2754
Foto: Pexels/Pixabay CC0 1.0

Ändra dina tankar och du ändrar din värld, säger ett ordspråk. Tänk, detta är det lättaste som finns. – Nä, nu tänker jag om i allt som jag faktiskt tycker är konstigt och fel för mig. Upprepa orden för dig själv och agera – ändra dina tankar och du ändrar din värld. Kan vara en häftig nystart. Min chans kom en torsdagskväll i september 2014.

- Annons -

Produktionsmötet i Stockholm om en artists kommande Sverigeturné var klart och jag tänkte ta mig till hotellet för att ta det lugnt, senare gå och äta en god middag och därefter en god natts sömn trots att det virvlade många tankar i huvudet. På väg i bilen till hotellet tog jag istället beslutet att köra hem till västkusten och hustrun och sova i egen säng. En resa på cirka fem timmar med lite fikastopp.

Det var då det hände, något jag inte direkt kan förklara

Söderut mot hemmet var det nästan helt tomt på bilar och det hade börjat skymma. Jag hade musiken avstängd och AC´n på 21 grader, varmt och bekvämt satt jag i mina tankar. Jag körde E4:an hem då jag tycker att denna väg är både bättre, snabbare och vackrare än att åka över exempelvis Örebro. Strax utanför Linköping då motorvägen på ett ställe gått över till tvåfiligt – således med mötande trafik – valde jag att köra om en lastbil. God sikt, inga mötande bilar och en snabb omkörning. Det var då det hände, något jag inte direkt kan förklara.

Precis efter omkörningen hände någonting. En obehagskänsla samt som om en röst sa inom hela min kropp – varför i hela fridens körde du om den lastbilen för? Det var en så kraftig känsla att jag bara någon kilometer bort fick stanna bilen, stänga av motorn och bara sitta stilla. Självklart körde samma lastbil förbi mig . Känslan satt dock kvar och ville inte försvinna. Jag fattade ingenting, sådana omkörningar gör man ju i parti och minut. Satt nog kvar i bilen i en halvtimma utan att köra. Ville på något vis att känslan skulle lägga sig men försökte även också på något sätt förstå vad som hänt.

Fast denna gång gick det upp ett ljus för mig

Kom dock iväg och bara på de kommande fem till tio kilometrarna var det en mängd vägbyggen och det fanns elektroniska vägskyltar som började blinka överallt när man körde över den tillåtna hastigheten. Kom ihåg att jag tänkte, jäklar var mycket blinkande varningsskyltar. Det underliga var att det dök upp väldigt många sådana här även under den kommande resan. Då fick jag den där olustkänslan igen och som fortfarande inte kunde förklaras. Plötsligt var jag några mil från Borås och bestämde att äta en bit på ett Rastaställe. Kom knappt ihåg resan dessa trettiofem mil hit då tankarna virvlade i huvudet. Dessutom hade den tagit väldigt lång tid och det var väldigt många bilar som körde om mig. Måste kört sakta. Den stekta potatisen, falukorven och ägget satt fint och jag kände mig mätt och lite belåten – när det plötsligt hände igen. Känslan. Fast denna gång gick det upp ett ljus för mig. Fråga mig inte varifrån men kändes i hela kroppen som blev alldeles varm.

Tänk om det var en signal till mig att jag skulle hålla fartgränserna, vara uppmärksam på min körning, ja allt det där. Tidigare har jag ofta känt en stress med långsamma bilar framför mig, köer med långtradare som kör i sitt tempo och kanske små möjligheter att köra om. Irriterande. Jag tog ett beslut – mer på skoj – ja, jag håller väl exakt fartgräns hela vägen hem denna kväll och ser hur det känns. Det tog inte slut där, nej – resan började här. Sedan denna septemberkväll 2014 har jag alltid och jag upprepar, alltid hållit mig inom den fartgräns som gäller – överallt.

Idag planerar jag min körning även om resan från hemmet utanför Göteborg in till Scandinavium för att se Frölunda spela ”hockey” bara är dryga två mil, till flygplatsen för att åka på semester, till Stockholm för att bevittna någon konsert, ja överallt. Det kan ju vara svårt att få parkering, vara långa köer p.g.a. någon olycka, punktering och tusen andra orsaker. Vilken ro detta har gett mig. Tack vare planeringen kan jag koppla av i en bilkö och lyssna på radion i en varm och skön bil, en hälsosam och trygg körning för både mig och mina medtrafikanter samt förhoppningsvis miljön och plånboken men framför allt – jag slipper stressen. Hustrun säger att jag är den enda bilförare hon åker med där hon kan koppla av och t.o.m. sova i bilen. Det är ett gott betyg väl? Nu tycker jag dessutom att bilkörningen är rolig. Men frågan kvarstår och jag är ödmjuk inför ett eventuellt svar – vad hände?

Detta har gett dock mig ytterligare en resa in i ”Den Innersta Viken”

Detta har gett dock mig ytterligare en resa in i ”Den Innersta Viken” – en rofylld resa ute på vägarna. Så tänk efter nästa gång du planerar att köra din bil – det är faktiskt ”himla cool” att vara en lugn och klok bilförare och dessutom hålla en hastighet man kan hantera och inte minst – du kan aldrig få fortkörningsböter. Dessutom gör jag exakt samma sak när jag parkerar – betalar alltid i P-automaten. Då behöver jag ju inte heller stressa om något dyker upp.

Du, börja idag – ändra dina tankar och du ändrar din värld. Det har dessutom gett mig en injektion i att ha harmoni. Idag kan i princip inget få mig ur balans – utanför familjens trygghet – då syftet med att köra lugnt även bidrar till alla andra av dina sinnen blir klarare. Tänk om tio personer skulle följa exemplet, ja eller hundra personer eller rent av tusen personer – redan där kommer det att göra skillnad på våra vägar och i deras och andras välmående. Ett leende genom bilrutan. Piece of cake, jag lovar. ..och du, kör lugnt.

- Annons -